Karcinom dojke

Zloćudni tumor dojke (Karcinom dojke, Rak dojke), najčešći zloćudni tumor kod žena, bolest je kod koje se maligne stanice nalaze u tkivu dojke. Svaka dojka ima 15 do 20 režnjeva, koji imaju manje odsječke, lobule. Tanke cijevi nazvane duktusi povezuju režnjeve i lobule.

Najčešći tip zloćudnog tumora dojke je duktalni zloćudni tumor. Nalazimo ga u duktalnim stanicama. Zloćudni tumor koji nastaje u režnjevima ili lobulima naziva se lobularni zloćudni tumor. Lobularni zloćudni tumor češće nalazimo u obje dojke nego je to slučaj u drugih vrsta zloćudnih tumora dojke. Inflamatorni zloćudni tumor dojke je najrjeđa vrsta zloćudnog tumora dojke. Kod ove bolesti dojka je topla, crvena i natečena.

Nasljedni zloćudni tumor dojke čini otprilike 5 do 10 posto svih zloćudnih tumora dojke. Geni u stanicama nose informaciju koja je primljena od roditelja oboljele osobe. Ustanovljeno je da postoji nekoliko promijenjenih gena kod nekih od bolesnica sa zloćudnim tumorom dojke. Rođaci bolesnica sa zloćudnim tumorom dojke koji su nosioci ovih promijenjenih gena imaju veću mogućnost da se kod njih razvije zloćudni tumor dojke ili ovarija. Razvijeni su testovi koji mogu odrediti tko ima tu genetsku promjenu mnogo prije nego se zloćudni tumor pojavi.

Tekst: www.plivazdravlje.hr     

Samopregled

Sasvim je uobičajeno za većinu žena da primjete promjene na svojim dojkama tijekom mjesečnog ciklusa – ali samo vi znate što je normalno za vas. 

Ultrazvuk (UZV)

UZV dojki bezbolan je i neinvazivan dijagnostički postupak koji se koristi ultrazvučnim valovima u analizi strukture žljezdanog tkiva

Mamografija

Mamografija je zlatni standard u otkrivanju raka dojke zbog jednostavnosti, cijene i korisnosti

Projekti i akcije Kluba

WALKING CROATIA - faza I

Projekt „Walking Croatia“ – faza I ima rehabilitirajući učinak na oboljele osobe, a istovremeno promovira važnost samopregleda i borbu protiv raka dojke.

PREVENCIJOM DO ZDRAVLJA ŽENE

Projekt “Prevencijom do zdravlja žene” je započeo u 2022. godini i obuhvaća radionice, okrugle stolove i konferencije u Splitu i na otoku Hvaru.

DAN NARCISA

Prve subote proljeća tradicionalno se obilježava Dan narcisa, spoj humanitarne akcije i javnozdravstvene kampanje.

Imate pitanje?

Zanimaju Vas aktivnosti kluba?

Ukoliko imate bilo kakva pitanja vezana za aktivnosti Kluba, projekte, akcije slobodno nas kontaktirajte putem maila ili telefona.

Kontaktirajte nas!

8 + 9 =